Casa din Vale, Breb

Suntem Roxana și Florin Vale, de la Casa din Vale Breb, Maramureș, doi orășeni care s-au mutat la sat, din Cluj, acum 5 ani. Am început acest proiect în anul 2015, din dorința de a salva o parte din arhitectura veche maramureșeană, de a ne apropia mai mult de tradiția, viata simplă si tihnită de la sat, de a face turism intr-un alt mod, nu doar prin cazare în case vechi strămutate și readuse la viață, dar și prin dezvoltarea culturală și educatională a comunității, a celor care ne vizitează și a tuturor celor care vor să ia parte la acest proiect minunat.


Terenul unde avea să se nască acest mic sătuc, prima casă achizitionată și meșterul care s-a ocupat de lucrări și cu care am colaborat de la început până acum, Vasile Pop, parcă si-au dat mâna în același loc și timp, confirmandu-ne ca aceasta este misiunea noastră, pe care trebuie musai să o ducem la capăt.
În anul 2017, când am finalizat a treia casă din complex, Șura lui Costan, a fost momentul când am decis sa lăsăm departe agitația orașului, joburile pe care le aveam, pentru un loc parca desprins dintr-o poveste.

Îi mai spunem și #magiclandbreb.
Numărul caselor din complex s-a mărit în timp, în 2022 opt case s-au așezat in acest loc, dar doar șapte va așteaptă sa le descoperiți farmecul și poveștile, a opta, Casa Iza, este „acasă” pentru noi. I-am pus numele după cel al fiicei noastre mici, care s-a născut în același an cu terminarea restaurării casei. Aici trăim noi cu cele doua fetițe ale noastre, Nina și Iza. De altfel, două dintre case, Casa Călina și Șura lui Costan, poartă numele primilor proprietari, și chiar dacă nu i-am cunoscut niciodată si nu mai sunt azi printre noi, iar casele sunt strămutate și modificate, am considerat ca ei sunt adevărații artizani, iar noi suntem bucuroși că putem sa păstrăm vii aceste comori arhitecturale, chiar dacă am adus în ele și elemente prin care să le adaptăm vremurilor actuale.


Misiunea noastră este să promovăm turismul de calitate, sustenabil, lent și tihnit, cu componentă culturală si educatională, chiar și caritabilă, prin intermediul festivalulului „Cântec cu miros de Țară”, pe care-l organizăm în fiecare August, în care toată lumea are de câștigat, oaspeții, noi ca și furnizori de experiențe, sătenii cu care colaborăm, satul Breb și întreaga zonă.


Încă de la început, de când ne-am mutat aici, am simțit nevoia de a anima cultural zona, care, cu toate ca este absolut superbă, ducea lipsă de evenimente. Am început cu Seri cu Ceterașii din Breb, organizate aproape săptămânal, la Casa din Vale, unde erau bineveniți nu doar oaspeții noștri, ci și toți turiștii din sat. În acea vreme erau foarte mulți turiști din străinătate, care savurau această experienta completă și care povesteau mai departe și altora, pe bloguri, portaluri de turism, etc.


În anul 2018 am organizat un „Joc în sat”, parte dintr-un festival care astăzi nu se mai organizează. A fost primul contact cu lume multă, cu gradina noastră plină de oameni, cu energie bună, cu sunet de ceteră, cu zi de sărbătoare si, evident, cu dorința noastră de a continua aceasta poveste. I-am dat nume grădinii, unul care să rezoneze cu ce se întâmplă aici, „Grădina Culturală”. Iar Gradina Culturală a adunat în cinci ani multe evenimente, artiști și oameni extraordinari. Am început colaborarea în 2020 cu Doru Șupeală și SPOR(Școala Pentru Oameni Responsabili), astfel anual avem două sesiuni de Tabere de Ideație, Creativitate în Marketing, am organizat teatru pentru copii, cu actori din Baia Mare, am găzduit expoziția de artă contemporană „Monoton”, organizată de un grup de artiști tineri, găzduim prezentări de seminarii și filme organizate de WWF România și Eco România, cu scopul de a informa, educa și conștientiza comunitatea cu privire la bogăția faunei din țară si din zona Maramureș. Continuăm, ca la început, serile cu ‘Ceterasii si Coconii din Breb”, dar am și dezvoltat, de la an la an, festivalul „Cântec cu miros de Țară”, care se va desfășura pentru prima dată pe o perioada de trei zile. Și nu este doar despre muzică, are în componență si „Târg in sat”, unde meșteri populari, artizani și creatori de lucruri minunate se adună in grădina noastră, pentru a-și vinde produsele. Dar este și multă emoție, multă energie bună și trăiri unice. Au urcat pe scena noastră mulți artiști fantastici, prezentatori și muzicieni din diferite genuri, de la traditional la jazz, cu care ne mândrim și de care ne-am bucurat ca i-am cunoscut: Maria Casandra Hauși, Nicolae Pițiș, Adrian Naidin, Irina Sârbu, Puiu Pașcu, Radu Nechifor, Bogdan Bob Rădulescu și mulți alții.


Satul si intreaga zonă sunt pline de bogății, astfel incă exista meșteri și meșteșuguri, care, dacă nu sunt promovate și făcute cunoscute, dispar iremediabil. Din fericire, contribuim și noi ca acești oameni și munca lor sa fie cunoscute si apreciate, iar pentru oaspeții care se cazeaza la noi, dar nu numai, organizam tururi la meșteri care sculptează în lemn, care țes la război, olari, fete care fac margele(barșoane) și brățări, dar și zi la stână cu ciobanii, cu balmoș si horincă, pentru cei care vor o experiență cât mai arhaică.
Ne-am bucurat enorm în primăvara acestui an sa-i avem oaspeți în casele noastre pe membri formației Subcarpati, dar, în aceeași măsură, am fost extrem de fericiți ca împreună cu un alt nume simbol al Maramureșului, Grupul Iza, au ales să filmeze un videoclip chiar în Grădina Culturală. Ne-am simțit astfel parte din povestea lor și știm că, la fel ca ei, și noi vrem sa lăsăm ceva în urmă. Iar povestea noastră continuă, mai avem multe de făcut.

Fam Vale