CULESE DIN MARAMUREȘ & Filmare cu Grupul IZA, Casa din Vale – Breb

„Câte-s pe sub stele”, o creație muzicală semnată de Subcarpați împreună cu Grupul Iza, închide cercul celor patru piese colaborative pe care ne-am dorit să le prindem, pentru posteritate, pe vinyl-ul „Folcloru-i Oxigen pentru un Popor Astmatic”, lansat la 10 ani de producție marca Subcarpați.

Pe același drum, asumat de acum vreo decadă, de a descoperi și de a aduce sub lumină actuală măiestria unor artiști și grupuri care păstrează încă viu specificul muzical tradițional din zonele de care aparțin, am ajuns recent în Maramureș, acasă la Grupul IZA.

Întâlnirea dintre Subcarpați și IZA s-a produs aproape organic, la început de 2019, atunci când Cristi Tache, colegul nostru, a avut inspirația de a invita grupul, ca o surpriză pentru MC Bean, la sala noastră de repetiții. Am cântat împreună, am povestit, am degustat Horincă și am petrecut timp cu veselie și multă voie bună.

Sinergia naturală dintre noi a adus următorul pas logic din istoria comună, IZA fiind în 2019 invitații speciali ai trupei Subcarpați la Untold Festival, unde am performat împreună pe scena cea mare. Ușor-ușor, au început să se contureze liniile acustice ale viitoarei piese colaborative, inspirația pentru pre-producție pornind de la un cântec arhaic de drâmbă din repertoriul grupului muzical tradițional.

Ne-am regăsit în 2020, iar la Cluj, unde prietenul nostru, Sani, ne-a găzduit la studio pentru înregistrări. Întâmplarea a făcut ca domnul Pop, membru al Grupului Iza, să fie nevoit să înregistreze de acasă, din propriul său „home studio” de la Breb, asistat prin telefon de Bean și AFO. A fost un experiment reușit, mulțumită iscusinței domnului Pop de a racorda sunetul arhaic la un sound foarte actual.

În primăvara acestui an, în 2022, am avut onoarea de a fi invitați de către Florin și Roxana la @casa_din_vale din Breb, Maramureș, un complex tradițional superb restaurat, păstrând elemente din cultura locală, și amenajat în acord cu nevoile din contemporan. Am avut parte de o experiență „maramureșeană” completă, mulțumită lui Anne Marie și a echipei de la Mândrie Maramureșeană, care ne-au întâmpinat cu o masă tradițională bogată și horincă numai bună pentru degustat.

Imersiunea noastră în universul din Breb, Maramureș, șederea la Casa din Vale, vizita la Casa Poetului și la biserica din sat, vizitele în atelierele meșterilor olar și sculptor și plimbările pe potecile pitorești care ascund poveștile celor care și-au lăsat puternic amprenta în aceste locuri idilice, ne-au întărit convingerea că interesul și dragostea noastră față de diversitatea culturală tradițională regăsită pe teritoriul României sunt cu mult rost.

În ultima zi petrecută în Maramureș, am fost onorați să îi primim în vizită pe Dl. Iza Pop, pe Ioachim Fat și Grigore Chira, membrii Grupului IZA. Nu a durat mult și am și încins-o pentru un LIVE pe care vă invităm cu bucurie să îl vizionați cu prilejul lansării oficiale a piesei „Câte-s pe sub stele”. Mulțumiri și plecăciuni Grupului IZA pentru spiritul maramureșean pe care l-au potrivit cu măiestrie în context cu formula noastră muzicală.

Suntem nemaipomenit de recunoscători și încântați de noii parteneri ai Centrului Cultural Subcarpați din Breb, pe care ne propunem să îi revizităm, pe cât posibil, an de an, și împreună cu care ne dorim să construim povești și propuneri noi de creație și educație pentru patrimoniu, capabile să preia elemente din trecut și să le aducă în atenția și în folosul oamenilor din prezent.

Le mulțumim din suflet tuturor celor implicați pentru energie bună, sprijin și ospitalitate și încurajăm comunitatea să (re)descopere necontenit folclorul și cultura tradițională, atât de valoroase pentru identitatea și locul nostru pe harta culturală a lumii.