LANSARE CENTRUL CULTURAL SUBCARPAȚI

Pe 2 octombrie 2022, la sediul CREART – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, din Piața Alexandru Lahovari 7, are loc primul eveniment oficial prezentat de Centrul Cultural Subcarpați.

Divizia de tineret a Centrului Cultural – Matei Vasilescu (țambal), Ioana Milculescu (voce), Beniamin Ambarus (doba și voce), Teodor Avram (vioară), Daniel Rădulescu (acordeon) și Alexandru Marin (contrabas) – vă dă întâlnire cu o trupa nouă ce se inspiră din muzică tradițională românească.

În cadrul proiecției pilot din serialul Sub-Balcani, realizată între munții României, vom putea descoperi procesul creativ de căutare a unei piese Subcarpați.

Regie: Max T. Ciorbă; Producție: Bean MC, Centrul Cultural Subcarpați.

Maria Casandra Hausi, împreună cu artistul vizual Cuscrew, prezintă la Teatrelli un mini-recital “Traditional to Digital”. O experiență audio-vizuală în primă audiție/vizionare, conținând cântecele tradiționale din zona Maramureșului care capătă forma unor „podoabe nepieritoare de sărbătoare digitală”.

Evenimentul “Tot ce Suflă” anunță modulele de Caval ce vor avea loc toamna aceasta la Centrul Cultural, prezentând cercul de suflători din grădina Subcarpați. Această sărbătoare se va desfășura în Grădina CREART pentru o cântare ad-hoc la fluier și caval, oferindu-ne din entuziasmul lor sincer pentru cântecele bătrânești.

www.creart.ro

De la ora 22:00 la Club Guesthouse, trupa Subcarpați va susține pentru prima dată un concert, cu ocazia deschiderii Centrului Cultural. Biletele se găsesc la intrare, in seara evenimentului, si pe www.livetickets.ro.

Pentru OGs va exista un #raffle. Mai multe detalii pe canalul de Discord #Subcarpati

www.clubguesthouse.ro

TU, CU MÂNA TA (Fă-ți propriul Caval cu Adrian Mihaiu)

Adrian Mihaiu este un meșter român din zona Prahovei, loc. Chiciureni. De ani buni se îndeletnicește cu meșteritul fluierului, despre care se spune că este cel mai vechi instrument muzical pentru a înveselii zeii, oamenii și animalele. Are nenumărate fluiere, cavale, tilinci. A creat și cimpoaie, dar și buciume. A lucrat la ele ani buni pentru că lemnul, aerul (suflu) și omul au nevoie de timp pentru a se armoniza și a genera sunetul care cântă și încântă.

“Tu, Cu Mâna Ta” este de toamnă care pune în valoare meșteșugul fabricării Cavalului.

Înscrierile sunt gratuite și se fac pe inscrieri@subcarpati.com, în limita locurilor disponibile (20 persoane/modul).

*pentru Modulul #1 (3-7 octombrie 2022) sesiunea de înscrieri este 15-30 septembrie;

*pentru Modulul #2 (31 octombrie- 4 noiembrie 2022) sesiunea de înscrieri este 30 septembrie-30 octombrie 2022.

TOT CE SUFLĂ (învață să cânți la Caval cu Andrei Maxim)

Un atelier de creație cu și despre folclorul românesc, dorința fiind de a captiva atenția publicului pentru o capodoperă transmisă din bătrâni. Nu putem să nu împărtășim dragostea noastră pentru tradiție decât prin unul dintre cele mai vechi instrumente din folclorul românesc: cavalul.

Cursurile se desfășoară la Sediul Social al Centrului din Splaiul Unirii 160, București.

Înscrierile sunt gratuite și se fac pe inscrieri@subcarpati.com, în limita locurilor disponibile (15 persoane/modul).

*pentru Modulul #1 (10-14 octombrie 2022), sesiunea de înscrieri este 15-30 septembrie 2022;

*pentru Modulul #2 (7-11 noiembrie 2022), sesiunea de înscriere este 30 septembrie-30 octombrie 2022.

Andrei Maxim este absolvent al Universitatii Naționale de Muzica din București, licențiat in interpretare instrumentală, Andrei are varsta de 28 de ani, dintre care 22 i-a dedicat muzicii. A inceput cu studiul folclorului și al instrumentelor tradiționale, dupa care a studiat muzica clasica la clarinet, muzica jazz la saxofon, r&b/soul la pian și productie muzicală.

CULESE DIN ARMENIA

Anul acesta am intrat în contact cu divizia de tineret a Uniunii Armenilor din România și împreună am pus la cale un parteneriat și plan de promovare al folclorului și tradițiilor armenești pe teritoriul Romaniei, în cadrul evenimentelor promovate de Centrul Cultural Subcarpați.

Astfel, s-a născut proiectul Culese din Armenia. Prima ediție are loc în data de 20 octombrie 2022 și prezintă câteva proiecte din perspectiva artelor armenești.

Mai multe detalii în curând.

Uniunea Armenilor din România este o organizație non-guvernamentală constituită în anul 1919, cu scopul de a-i ajuta pe armenii refugiați în România.

După 1990, Comunitatea armeană a reînființat Uniunea Armenilor din România, dorind să păstreze moștenirea culturală și spirituală a armenilor de pe aceste meleaguri, dar să și promoveze cultura și tradițiile armene în rândul populației locale.

www.uniuneaarmenilor.ro

CULESE DIN TOATĂ MOLDOVA

Pe 3 noiembrie 2022 trupa TRIGON va susține un concert de jazz folclor la Club Guesthouse, începând cu ora 22:00. Biletele se găsesc la intrare si pe  www.livetickets.ro.

Pentru OGs va exista un #raffle. Mai multe detalii pe canalul de Discord #Subcarpati

www.clubguesthouse.ro

CULESE DIN BULGARIA

În data de 17 noiembrie 2022 pregătim un eveniment dedicat culturii bulgărești – Mai multe detalii în curând.

Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pe termen lung, conceput de echipa Subcarpați sub viziunea lui Bean MC (Marius Andrei Alexe). Ideea de a crea un Centru Cultural a apărut ca o consecință logică după 10 ani de culegere și punere în valoare a mărturiilor folclorului și tradițiilor regăsite pe teritoriul țării și, totodată, ca o nevoie de a arhiva, prezenta și promova în contemporan bucăți din diversitatea folclorică și culturală națională.

„Centrul Cultural Subcarpați înseamnă o viziune, o umbrelă sub care prezentăm oferta artistică și culturală pe care o construim, dublată de un spațiu, în care activitățile centrului urmează să prindă viață, un loc de creație și educație pentru moștenirea noastră culturală.”– Marius Andrei Alexe (Bean MC)

Astfel, Centrul Cultural Subcarpați este un proiect gândit pentru comunitate, susținut de comunitate, iar conceptul „de la om la om” reflectă circuitul artei folclorice in natura – de la sat la oras si de la oras la sat – si este purtat din trecut, prin prezent, către viitor, și conectat la tehnologii moderne, în spiritul tradițional Subcarpați. Totodată, susține arta contemporană și educația prin cultură și creație artistică.

Povestea Subcarpați s-a născut pe o temelie sinceră, unde o trupa de Hip Hop a descoperit în cel mai natural mod dragostea față de folclor.

Primul eveniment al Centrului Cultural Subcarpați reprezintă o previzualizare a conținutului artistic și cultural pe care Centrul își propune să îl prezinte și promoveze, încununând peste 10 ani de explorare și inspirație preluată din cultura națională.